Hij werd hoe langer hoe trager.
Hij draait op Windows en hij is niet compatibel met OpenGL, iets wat het werken een navigatieprogramma veel sneller maakt.
Gekozen om de pc te upgraden.
Nieuw moederboardje erin, met een vaste grafische kaart die goed met OpenGL kan werken.
Gelijk ook maar 8 RAM werkgeheugen in plaats van 4.
Ubuntu 19.04 geinstalleerd. Dat voelt goed.
OpenCPN erop, OEsenc kaarten ingeladen; met de dongle kan ik deze kaart tegenwoordig op elke pc of pi gebruiken.
Nu VNC instellen. Het schermpje dat ik gebruik en dat op het schuifluikstaat is op een zonnige dag niet goed afleesbaar. Ik heb destijds gekozen voor een energiezuinig scherm, 200 nits. Wel zuinig, maar niet goed afleesbaar in de zon. Een second screen (telefoon bijvoorbeeld) is dan erg handig.
Eerst een WiFi-hotspot maken, zodat ik aan boord een eigen netwerkje heb. Dat gaat heel gemakkelijk op Ubuntu. Ik kan met mijn telefoon goed inloggen in het netwerk.
Dan een VNC-server installeren op de pc en een VNC-client op de telefoon.
Dat gaat niet.
Ik probeer er wel 3, Vino, TightVNC en TigerVNC, maar het lukt niet om met de telefoon verbinding te maken.
Ik snap niet waarom het niet lukt. Het meest ergerlijk vind ik nog dat het op Windows wel lukte.
Wat nu? WiFi-direct? Daarmee kan je wel files verzenden, maar niet een complete screen-mirror bewerkstelligen. Bluetooth? Idem.
TeamViewer? Moet ik nog proberen. Het zou me erg spijten als ik mijn telefoon niet als 2e scherm kan gebruiken.
Dan de nieuwe pc op de Titaantje uitproberen.
Hij start normaal, ik sluit hem aan op de mux en probeer in OpenCPN een nieuwe verbinding op te zetten op /dev/ttyUSB0. Het lukt niet. Wat nu?
Met de RPi lukt het nu ook niet meer, terwijl we daar een week op de Waddenzee mee genavigeerd hebben.
Dan moet het aan de mux of aan de kabel liggen. De mux heeft ook WiFi. Die lijkt het goed te doen. Jammer dat je in OpenCPN geen NMEA0183 via WiFi kan gebruiken.
Als de WiFi van de mux het doet, dan werkt de mux kennelijk goed. De kabel defekt?
Laptop (met de kabel) aangesloten op de mux en het instelprogramma gestart. Het lukt niet om een com-poort te vinden die het programma verbindt met de mux.
Het moet de kabel zijn. Et is het soort kabel dat normaal tussen een printer en een pc zit. Die heb ik thuis ook nog wel.
Het venijn komt in clusters. Jikke's marifoon ook al kapot. Het heeft vast met de zomerstorm te maken. Windhoos in Amsterdam, windsnelheden van meer dan 100 km/uur aan de kust.
17-08-2019
- de marifoon van Jikke was inderdaad stuk. Opgestuurd naar Brand BV, het moederbord was defekt. Ik heb iets met moederborden, geloof ik. Vervangen was een stuk goedkoper dan een andere aanschaffen. Het is verder een marifoon met goede mogelijkheden en bovendien zit hij zo mooi ingebouwd in het schakelpaneel.
- de multiplexer kon ik thuis met een andere kabel met het instelprogramma weer bereiken. Alle instellingen waren verdwenen. De firmware weer ingelezen, herstart en zie... de oude instellingen zijn weer terug. Op de Titaantje werkt het weer prima, zelfs met de oude kabel?!
- Op de boord-pc heb ik uiteindelijk toch maar weer Windows geinstalleerd. Ik kreeg het niet voor elkaar om op Ubuntu het scherm te delen met mijn telefoon en dat vind ik een absolute voorwaarde sine qua non. Nu moet ik ervoor zorgen dat de boord-pc nooit in staat is om updates te ontvangen, dus niet aansluiten op het internet. Bij Windows 8 kan je bovendien zelf het automatisch updaten uitzetten. Ik upgrade dus niet naar Windows 10.
- Helaas merk ik dat het nieuwe moederboard niet compatibel is met OpenGL. Dat had ik tevoren nog gevraagd aan de leverancier. Was geen probleem. Maar als ik in OpenCPN OpenGL aanvink dan bevriest het scherm. Erg jammer. OpenGL is wel echt een verbetering voor de snelheid van het werken met kaarten. Nu ben ik met het nieuwe moederboard toch nog niet veel opgeschoten. Niet getreurd, alles werkt weer. 25-08-2019: omdat de leverancier volhield dat OpenGL wel draait op dit moederboard heb ik toch maar een keer updates geinstalleerd op Windows 8.1. En inderdaad doet OpenGL het nu goed; er stond aanvankelijk een oude versie op van OpenGL (1.1 of zoiets), nu de laatste. Kaarten verschuiven over het scerm en in- en uitzoomen gaat vliegensvlug.
Beste Peter
BeantwoordenVerwijderenAls je zulke geavanceerde en vooral ingewikkelde dingen op een simpele, maar wel mooie, zeilboot wilt installeren dan vraag je ook een beetje om problemen. Ik vind het wel interessant om aan boord wat digitale hulpmiddelen te gebruiken maar dit verhaal is toch nog wel deels een beetje abacadabra voor me.
Hoi Jur,
VerwijderenHet is in feite niets anders dan een plotter, maar dan niet kant en klaar.
Het biedt meer mogelijkheden en keuze in navigatieprogramma's en kaarten.
Ik zou het niet geavanceerd willen noemen. Data van sensoren (wind, snelheid, diepte, etc) worden door de multiplexer in NMEA zinnen omgezet en naar de pc gestuurd, die verbonden is met een beeldscherm. Veel zeilboten hebben deze opstelling.
Maar als je hiervoor kiest, en je wil het ook nog zelf doen, dan moet je er wel een beetje lol in hebben.