NB24

NB24

vrijdag 11 juni 2021

Wad een week 4

Vrijdag 11 juni, wind zuidwest 12 kn. HW Vlieland-Haven 10.20 uur, springtij.

Het is ineens bewolkt gewordenen meer wind. Vandaag gaan we naar Harlingen. Maar dan wel over de Waardgronden.

Andere North Beaches deden dit al eerder. 


Met behulp van Quicktide uitgerekend wanneer we de hoogste ondiepte (0.8 droogvallend) kunnen passeren. Dat is tussen 07.00 en 12.00 uur.

Om 07.00 uur zakken we de Vlielanderbalg af. Even voor de VB10 meten we 1.0 m waterdiepte. Dat neemt snel weer toe. Ik vind het spannend, het is per slot van rekening springtij, al is het nog ruimschoots voor HW, maar ik ben dan ook een schijtlaars.

Jikke is veel rustiger onder deze omstandigheden. Onze gezamenlijke zeilweek is inmiddels een traditie. Was zij in het begin vooral gezelschap, nu is ze een volwaardige zeiler, op wie ik kan vertrouwen. En rustig, nooit in paniek. Durft alles, maar ook heel voorzichtig. 

Bij de VB10 volgen we niet de bocht met de boeien naar het Fransche Gaatje, maar gaan we rechtdoor richting In1. Opnieuw schommelt de diepte steeds met als minste diepte 1,0 m. Bij de mosselbank wordt het dieper.

Iets daar voorbij gaan we niet rechtdoor over de ondiepte, maar volgen we het diepere water, wat op de NV-charts en op de infrarood kaart (rechter kaart), goed te zien is. We komen dan uit iets zuidelijk van In1A.

Dat hebben we maar weer geflikt. Mooi stuk afgestoken en een niet betonde route genomen. 

Halve wind en flinke stroom mee racen we naar Harlingen waar we om ongeveer 10.00 uur arriveren. 

Dit traject gaan we onthouden!


2 opmerkingen:

  1. Mooie tocht! Leuk om te zien dat je de hoogtekaart van Nautin gebruikt.
    Pas maar op dat buiten de tonnen varen is verslavend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een mooi compliment van een doorgewinterde wadscharrelaar. De koudwatervrees is nu hopelijk een beetje voorbij. De hoogtekaart was erg handig bij het plannen van de tocht. Heb ook nog gezocht op satellietdataportaal, maar daar kon ik geen mooie recente foto vinden.

      Verwijderen