NB24

NB24

maandag 24 juni 2024

Geen Wad meer

Maandag 24-06-2024, wind 1-2 Bft

Het weerbericht mag dan spreken van 1-2 Bft, maar mijn waarneming is 0 Bft.

Een rimpelloos IJsselmeer. Geen wind, veel knut.


We doen een paar boodschappen voor ontbijt en lunch en verlaten Staveren. 

De huik haal ik er niet meer af, van zeilen zal het vandaag niet meer komen.

Het is om 08.00 uur al warm. We steken een klein stukje af op het Vrouwenzand. 

We gaan een paar keer zwemmen, lekker verkoelend en even verlost van de knut.  Ankeren is niet nodig; het stroomt niet en het waait niet. 

's Middags wordt het echt heet. We motoren naar Urk. Geloof het of niet, voordat we de haven indraaien steekt er een windje op.

Maar ach, wat geeft het, het was een topweek. En die begon en eindigde zonder wind.




zondag 23 juni 2024

Wad 4

Zondag 23-06-2024, wind zuidwest 3 Bft
Ameland - Harlingen

Weer om 05.00 opstaan om langs drooggevallen platen te kunnen varen. Als je anderhalf uur later vertrekt kan je in een keer doorvaren maar dan zijn alle platen ondergelopen. 
Het is iedere keer weer prachtig. Langs de Piet Scheveplaat en de Kikkertplaat. Dit is wat varen op het Wad de moeite waard maakt. De rust, stilte, het ongelooflijke waterlandschap.


Veel zeehonden, al zie je die niet op de foto, omdat ik niet zo'n goede fotograaf ben.
In het Vaarwater van de Zwarte Haan lopen we vast. Anker laten vallen en anderhalf uur gewacht, ontbeten en koffie gedronken, gezwommen. Oppassen dat je niet wegdrijft. Je verbaast je over de snelheid waarmee het water op komt zetten. 


Het kolkt langs de boot door de stroming. Daarna in een keer door kunnen varen naar Harlingen. Alleen bij het begin van het Kimstergat schuren we tegen de bodem. In Harlingen mooi plekje bij de Watersport Vereniging. Het was een mooie tocht, jammer dat we alles hebben moeten motoren. 

Boodschappen doen. Het is in de haven bloedheet. Plannen maken voor morgen. Wind: is er morgen bijna niet, het zuchtje dat verwacht wordt komt uit het noorden. Dat wordt dus niet zeilen. 
We besluiten om maar weer te vertrekken uit Harlingen en nu in elk geval nog lekker een stuk te zeilen. Met stroom mee en halve wind scheuren we over de Boontjes. Zeilen is nou eenmaal veel leuker dan motoren. 
Het schutten bij Kornwerderzand gaat vlot en we besluiten naar Staveren te gaan. Bij Makkum varen we 5 knopen, bij Workum nog 2,5, daarna zakt het helemaal in. Zelfs te weinig voor de gennaker. Maar we zeilen en het is aangenaam op de boot. We maken ons diner klaar. Een restje linzensoep van gisteren, pannekoeken, van het restje pannekoekmeel dat nog over was en salade van tomaat en komkommer. 

Uiteindelijk komen we om 21.45 uur bij Staveren aangedobberd. We leggen aan bij de kleine boten steiger. De vissersvloot maakt zich klaar om te vertrekken en is een half uurtje later vertrokken.

vreemde dwaalgast op het IJsselmeer

zaterdag 22 juni 2024

Wad 3









 Zaterdag 22-06-2024, 05.30 uur, zuidwesten wind 3-4 Bft

Vertrek West-Terschelling. Deze momenten maak je toch echt alleen maar mee op de boot.

De route: 


De hele route is bezeild, het hoogtepunt is de Blauwe Balg. Het is iedere keer weer een spektakel.





Om 12.00 uur aankomst Nes.


Boek uitgelezen: "The Peregrine" van J.A. Baker.
De auteur beschrijft zijn observaties van een slechtvalk in een gebied aan de Westkust van Engeland. Het is 50 jaar geleden geschreven. Tijdloos: er is geen verhaal, over de schrijver kom je niets te weten, enkel beschrijvingen van de natuur, het weer, de slechtvalken, de ten prooi gevallen vogels.
Wonderlijk boek. Vaak gedacht om het weg te leggen, toch steeds weer opgepakt en uitgelezen. Stilistisch heel mooi, fraaie zinnen, al vind ik dat in het Engels moeilijker ter beoordelen.
En wat heb ik er nu van opgestoken? Ik weet veel meer over slechtvalken (snelst vliegende vogel ter wereld met snelheden van meer dan 350 km/uur in een duikvlucht), ik kijk anders naar de natuur dan voor het lezen van dit boek.





Nu weer verder met "Het eiland van Anna" van historicus Eva Vriend over de nazaten van de oorspronkelijke bewoners van Schokker.

vrijdag 21 juni 2024

Wad 2

 Vrijdag 21 juni

Lange wandeling vandaag: vanaf de haven naar het groene strand, dan langs de waterlijn naar West aan Zee, dan naar Midsland, nieuwe koffie kopen en dan weer terug naar de haven. 

Lekker is dat, morgen wordt weer lang zitten.

Als we terugkomen zijn de Lemsteraken gelukkig weer vertrokken. Die waren gisteren aangekomen, deelnemers aan de Harlingen-Terschellingrace. 

Luidruchtige bemanning, harde muziek. Pochen alsof ze de Kaap hadden gerond. Vannacht 2x wakker geworden toen ze uit het dorp weer naar hun protserige boten terugkeerden. Rodebroeken terreur! (met dank aan Albert).





donderdag 20 juni 2024

Wad 1

Dinsdag 18 juni 2024, 0-1 Bft noordoost, 14 graden. Urk - Oudeschild

Een schipper met tijd heeft altijd goede wind. Maar een schipper met pensioen heeft altijd wat anders te doen.

Het weekje Wadden is begonnen. Het is windstil, het IJsselmeer is zo vlak als een spiegel. 

Wekenlang heeft het gewaaid en hard gewaaid.... maar vandaag is het op.

Dan maar op de motor. Het gaat vlot, dat wel, maar saai is het ook.

Bij Den Oever is er een zuchtje wind. Ik rol het fokje uit, het heeft meer symbolische dan functionele waarde. Maar we houden het droog, en dat kan je niet zeggen van het gebied dat we achter ons hebben gelaten. Daar regent het het af en toe flink. We zien het ook als we achterom kijken.

Diner: pannekoeken; what else...


Woensdag 19 juni 2024, 3 Bft noord,
Oudeschild - West=Terschelling

Om 05.00 uur staan we op om te vertrekken naar Terschelling. Om 09.30 is het hoog water in Oude Schild.

Het is een prachtige ochtend. We genieten van ons vertrek in alle vroegte. 
Het is het mooiste moment om uit een haven te vertrekken. 










De wind is noord; we kunnen zeilen tot in het Scheurrak Omdraai. Bij de SO14 (zie pijl) strijken we de zeilen en gaan we noordoost. We steken zo een heel stuk af en komen uiteindelijk bij de SO44 weer in de geul. Bij hoogwater hebben we nergens minder dan 2.6 meter diepte gehad.


blauwe route: geplande route, geel: de gevaren route




Voorbij het Inschot gaan we weer zeilen, kruisen want de wind is noord. Maar we kunnen hier lange rakken maken en de stroom zet ons ook nog eens naar het noorden. We zeilen tot halverwege het Schuitengat, die maakt daar een bocht naar het noorden. Vanaf daar motoren we naar de haven.
Om 12.00 uur arriveren we in West-Terschelling. 
Het is rustig geworden op het eiland vlak na het Oerol festival. 
Sliptong, zeebaarsfilet, gebakken aardappeltjes en salade.

Donderdag 20 juni
Relaxdag: fietsen naar Oosterend, bezoek aan het Joop Muldermonument. 
Dan naar Kaap Hoorn en daarna weer terug. Onderweg boodschappen gedaan in Formerum voor de rijke couscoussalade. Aan boord smaakt de koffie altijd lekkerder en is het eten goddelijk. Als er een kok mee is! Ik herinner me nog altijd die keer solo onderweg naar Lowestoft dat ik het eten dat ik voor mezelf had gemaakt overboord heb gezet.
Morgen is er volgens de verwachtingen bijna geen wind en ook nog eens uit alle richtingen. Ook al zijn we wel weer uitgerust, we besluiten toch nog maar een dag te wachten. En dan ... met westenwind naar Ameland. 
Komt het toch nog goed met deze schipper met weinig tijd.

Couscous met geitenkaas en gestoofde groentes.