NB24

NB24

zaterdag 3 september 2016

Neerhouder

Vandaag de neerhouder omgedraaid.
Oude situatie:
De curryklem zit onder bij de mastvoet. Je kan de neerhouder alleen met spierkracht vastzetten. De lier op de mast is in deze opstelling niet te gebruiken.

Nieuwe situatie:


De curryklem zit nu vlak onder de giek. Nu kan ik de lier gebruiken om de neerhouder goed door te zetten.

2 opmerkingen:

  1. Ik vermoed heel sterk dat de mastbreuk van Sybren te wijten was aan een op de lier te strak doorgezette neerhouder. Wees heel voorzichtig met die lier want de krachten die je voor de wind op je mast introduceert zijn door de hefboomwerking enorm. En wat is je winst met een strak gezette neerhouder?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, dat is wel een goede vraag.
    De neerhouder zet je in om het grootzeil te trimmen, het vermindert de twist en vergroot daarmee de voortstuwende kracht. Dat is wat ik opgestoken heb van boekjes over zeiltrim. Ik ben beslist geen expert op dit gebied, dus corrigeer me als ik onzin uitkraam. Als het hard waait dan is twist juist gewenst om wind uit het zeil te lozen, dus dan vier je de neerhouder.
    Nou is de North Beach bepaald geen racemonster, dus je kan je met recht afvragen wat de winst is. Misschien scheelt het 0,2 knoop.
    Ik probeer de laatste tijd iets meer te snappen van zeiltrim en vind het leuk om een en ander uit te proberen. Daarom gebruik ik sinds kort de neerhouder.
    Maar ik neem je waarschuwing zeer ter harte. Ook ben ik me ervan bewust dat je met de lier grote krachten kan genereren en dat je niet meer goed kan voelen hoeveel kracht je eigenlijk zet. Maar de neerhouder zonder lier doorzetten heeft naar mijn mening weinig zin. Al zit er vertraging in de takel; er gebeurt gewoon niets.

    BeantwoordenVerwijderen