NB24

NB24

vrijdag 9 augustus 2024

Staveren

Voor de boot was het goed, deze trip en voor mij ook.
Een paar weken niet gezeild en dat is te zien. Spinnenwebben, spinnenpoep en vogelpoep hebben er een vieze boel van gemaakt. Na anderhalf uur schrobben is het meeste weg. 
De rest wordt onderweg schoongespoeld. 

Bestemming Staveren, wind zuidwest, later west, 6 Bft, later 5.
Met een rif in het grootzeil gaat het lekker. Niet comfortabel; een kop koffie zetten is er niet bij. Het steigert en duikt, het dendert door de golven. Soms wordt de boeg door een golf hoog opgetild om vervolgens met een klap neer te komen op de volgende. Veel buiswater een brekende golven; de boot is weer schoon.
Erg snel gaat het niet, ik had er meer van verwacht. Niet harder dan 3,5 knoop. Nou is de koers aan de wind en er zijn hoge golven, maar toch...
Als ik er bijna ben ga ik toch eens even de snelheid op het schermpje vergelijken met de speed over ground. En ja hoor, het scheelt een vol punt. Er moet kennelijk weer gecalibreerd worden. Het valt gelukkig nog wel mee met de snelheid. 
In Staveren is een gezellige vakantie drukte. Morgen is hier skutsje sielen. 
Om een uur of vijf legt er een bootje aan op de plek voor mij. Een wat ouder echtpaar snelt met een lege bierkrat naar de supermarkt en komt even later met een volle terug. Ik vergeet ze en ga verder met lezen, koken, opruimen en wat je verder allemaal op een boot doet. 's Avonds om elf uur hoor ik ze weer. De avondstilte is inmiddels over de haven neergedaald. Maar niet bij dit duo. De volumeknop wordt open gedraaid bij een jaren zestig popnummer en er wordt luidkeels meegezongen of meegelald. Ze hebben plezier. Gelukkig blijft het bij een nummer.

Een dag later weer terug. Compleet ander weer. Wind 3-4 Bft, zonnig. De snelheidsmeter gecalibreerd.
Stukje afgestoken op het Vrouwenzand. De dieptemeter geeft steeds meer diepte aan dan de kaart. Heb je hier ook een verschil tussen LAT en de werkelijke diepte?
Ruime wind terug naar Urk. 
Een schipper met weinig tijd...... heeft ook wel eens een keer mazzel.




En tijd om onderweg de helmstok te schuren en in de lijnolie te zetten.



2 opmerkingen:

  1. De kaart gaat uit van winterpeil,-40cm NAP, maar momenteel is het NAP -15cm tot -20cm.
    Of was het verschil groter?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klopt wel ongeveer; het verschil was 30 cm.

    BeantwoordenVerwijderen