NB24

NB24

zondag 25 augustus 2019

Nieuwe fok Koningin van de Nacht 1

Na een nieuw grootzeil moet er vanzelfsprekend ook een nieuwe fok komen.
Het is gewoon geen gezicht; een krakend nieuw grootzeil, en dan zo'n grauwe lap daarvoor, waar je doorheen kijkt, met allemaal verstellapjes.

Een Albin Viggen heeft een zeilplan met 3 voorzeilen: een stormfok, een genua, en iets daartussenin.



Het middelste voorzeil, dat een 7/8 zeil is, is het zeil dat ik ga maken. Een stormfok is er al en de genua blijft nog even op het verlanglijstje staan.

Het ontwerp:
Met Sailcut CAD een triradiaal ontwerp gemaakt.
Triradiaal omdat het mooi is en een grotere vormvastheid heeft.
Het is wel meer werk. 28 Panelen moeten geplot, gesneden en aan elkaar gestikt worden in plaats van 6 of 7 zoals bij een cross-cut ontwerp.
Bij een zeilmaker kost dat geld, bij mij niet. Alleen tijd.



Met de zeilmaker het ontwerp besproken, de afwerking van de lijken, het doek.
Bij een triradiaal ontwerp moet de trekvastheid van het doek in vertikale richting ongeveer gelijk zijn als in horizontale richting.
We komen uit op Contender Pro Radial 6,5 oz.

Het originele zeil had een venster. Dat laat ik weg. Het is niet nodig, het is extra werk en het kan een verzwakking zijn van het zeil.

Het plotten ga ik opnieuw zelf doen. Dat is wel een klus. Maar er is geen tijdsdruk. Het moet leuk blijven. Geen zin meer, dan stoppen.
Het naaien is een stuk eenvoudiger dan bij een grootzeil. Geen zeillatten, geen riffen met voor elk rif een patch in voor- en achterlijk.
Die patches vaststikken is het lastigst op een naaimachine met een korte arm. Dus wil je dat in een zo vroeg mogelijk stadium doen, als het zeil nog niet helemaal  in elkaar zit.

De bestelling is in huis, maar het is nog volop zeilseizoen en dat gaat voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten