NB24

NB24

zaterdag 10 september 2022

Stuurautomaat 2

 


Prachtig nazomerweer, matige wind. Verder testen met stuurautomaat en pypilot. Het gaat om sturen met de schijnbare wind als bron voor de koers. Alle andere funkties werken probleemloos. Lange tijd gaat het goed, zowel over bakboord als over stuurboord (ik denk al dat ik het euvel heb verholpen door bij "gains" de "i" op te voeren).








Maar dan, sturend op de schijnbare wind, gaat het ineens weer mis. De correcties van de stuurautomaat kloppen ineens niet meer. Niet handig, als je alleen en met gennaker vaart.

Omdat ik steeds het debug-window van OpenCPN in de gaten houd, denk ik een aanknopingspunt gevonden te hebben. 

Varend over bakboord, bij pypilot gekozen voor schijnbare wind als bron waarop gestuurd wordt. Dit verloopt prima, de stuurautomaat corrigeert zoals verwacht.

In het debugwindow zie je 2 verschillende MWV-regels, een met "R"  (schijnbare wind) en een met "T" (ware wind). Beiden zijn in dit geval 237.0 graden. Op zichzelf vreemd dat bij een aan-de-windse koers schijnbare- en warewind gelijk zijn, maar in elk geval spreken ze elkaar niet tegen. 

$IIMWV is afkomstig van de windmeter en levert schijnbare wind. 

$MXMWV komt van de mux (?) en geeft de (berekende) ware wind.



Dan wanneer het misgaat, varend over stuurboord op de terugweg.

Hier zie je in het debug-window  een schijnbare wind van 237.0 graden en een ware wind van 123.0 graden. Dat kan niet, zo'n groot verschil. Kijkend naar de koers op de plotter moet 123 ongeveer goed zijn en 237 fout. Hoe kan dat? Ook bij de zwarte regels (blauw betekent zenden naar de stuurautomaat, zwart betekent ontvangen regels) is dit verschil te zien. OpenCPN ontvangt dus af en toe niet kloppende NMEA-regels betreffende de schijnbare wind. Deze gegevens komen van de windmeter via de multiplexer. Daar moet ik nog eens goed naar kijken. Misschien staat daar iets niet goed. Anders kan ik wellicht bepaalde regels in OpenCPN filteren.



Al met al stuurt de stuurautomaat prima op kompas, ook op GPS (naar een waypoint), over bakboord ook goed op de schijnbare wind. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten